Nitelikli

Klopp - Mourinho karşılasması. | Liverpool - Tottenham Maç Analizi.

 Premier Lig’in 13. Haftasında ligin iki formda takımı karşı karşıya geldi. Uzun zamandır evinde yenilmeyen Liverpool, Tottenham’ı ağırladı. Bu sezon tüm Top-6 maçlarında puan almayı başaran Mourinho’nun bu maçta nasıl tercihler yapacağı ve Klopp’un nasıl karşılık vereceği merak konusuydu. Maçı son dakikada koparmayı başaran son şampiyon Liverpool, bu galibiyetle birlikte liderlik koltuğuna oturmayı başardı. Maçın kısa bir analizini yapalım.  




Kadrolar.

Ev sahibi Liverpool klasik 4-3-3 dizilişi ile sahaya çıktı. Jürgen Klopp geçen hafta puan kaybettikleri Fulham maçındaki kadrodan farklı olarak tek değişiklik yaptı. O maçta sakatlanan Matip’in yerine daha önce Liverpool’un Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçlarda dikkatimizi çeken Rhys Williams sahaya çıktı. Son zamanlarda çok fazla sakatlıklarla boğuşan takım, formda olan oyuncusu Jota’yı da kaybetti. Jota’nın sakatlığı ile birlikte takım bir süre 4-4-2, 4-2-3-1 dizilişini kullanamayacak gibi duruyor.

Tottenham ise sürpriz yaparak son zamanlarda kullandığı dizilişten farklı bir dizilişle sahadaydı. Mourinho’nun takımı 4-4-2 dizilişi ile sahaya çıktı. İlk 11de iki tane değişiklik vardı. Birincisi, sol bek Reguilon’un yerine Ben Davies sahadaydı. Bunun nedeni bence rakibin sağ kanadında Salah, Trent gibi isimlerin olmasıydı. Portekizli teknik adam bu oyuncuları iyi savunmak ve alan vermemek adına daha önce stoper oynamış Davies’i tercih etti diye düşünüyorum. İkinci değişiklik ise orta sahada Ndombele’nin yerine Lo Celso sahadaydı. Mourinho izleyenlere sürpriz yaparak orta sahanın merkezindeki Hojbjerg-Sissoko ikilisini bozdu ve oraya Lo Celso-Hojbjerg ikilisini yerleştirdi. Sissoko bu maç sol kanatta oynadı. Bunun nedeni de bence rakip takımın sol kanadı ile alakalı. Rakibin sol kanadında Robertson ve Mane var. Sissoko merkezde oynarken onun ne kadar iyi savunmacı olduğunu gördük. Mourinho onun savunma performansını Robertson’u karşılamada kullanmak istedi diye düşünüyorum.

Çift forvette son zamanların en golcü ikilisi Son ve Kane’yi gördük. Son’u daha önce sağda ve sol kanatta görmüştük. Ama Arsenal ve Chelsea maçlarında Son kanatta oynarken daha çok derine geldi. Bu da kontra tehdidi yaratmakta sorun çıkarıyordu. Mourinho bence Son’u derine getirmemek için forvete yerleştirerek kontra yaratmak adına farklı bir strateji denemek istedi.


 Maç.

Maç beklenildiği gibi Liverpool’un baskısı ile başladı. İlk 11lere ve daha önceki Top-6 maçlarına bakıldığında Tottenham’ın topu reddedip savunmaya yerleşmesi bekleniyordu. Ama Liverpool beklenenden daha fazlasını yaptı. Oyunu tamamen rakip sahaya yıktı ve beklenenden daha fazla şanslar buldu. Buna Mourinho’nun tercihleri de etki etmiş olabilir. Portekizli teknik adamın Lo Celso, Sissoko pozisyon değişikliği çok fazla sorun çıkardı. Sissoko’dan sağ kanatta Robertson’u, Lo Celso’dan ise Jones’i kontrol etmesi bekleniyordu fakat ikisi de çok fazla hata yaptılar. Rakip kendi sağ kanadından hücum edemeyince zayıf taraf olan sol tarafa yöneldi. İlk yarıda genelde şans yaratanlar Curtis Jones ve Robertson oldu. İkisi de hızlı ve kıvrak oyuncular olduğu için rakibin arkasına kolayca geçmeyi başardılar.



Liverpool 15-35’ dakikalar arasında baskıyı daha da arttırdı. Mourinho sağ kanattan gelen Liverpool hücumuna çözüm bulamadı ya da müdahale etmemeyi seçti. Çünkü rakip her ne kadar şans yaratsa da bitirmekte zorlanıyordu. Lloris ilk yarıda 7 tane kurtarış yaptı ancak gelen şutlar onu ne kadar zorladı, tartışılır. Liverpool’un son vuruşları o kadar kötüydü ki, ilk yarıda 77 % topa sahip olmasına rağmen pek tehlikeli pozisyon görmedik. Gol beklentisi oranları da bunu kanıtlıyor az çok. (İlk yarı gol beklentisi: Liverpool (0.47) 1-1 (0.34) Spurs)

Lo Celso’nun orta sahada yaptıkları hatalardan bahsetmiştik biraz. Liverpool’un golü de onun hatası ile birlikte gelişiyor. Sol içte topu alan Jones’u karşılayan Lo Celso, solundan gelen Firmino’nun farkına varmadı. Maçın iyi oyuncularından biri olan Curtis Jones, Brezilyalı forvetle verkaç yaparak çok kolay bir şekilde Lo Celso’nun arkasına geçmeyi başarıyor. Sonra da driplingle ceza sahasına giriyor ve Salah’a pas atmayı başarıyor. Salah topa vuruyor ancak kimse o topun kaleye gideceğini tahmin etmemiştir. Top savunmaya çarpıp kaleye gidiyor. Liverpool biraz şansla da olsa yoğun baskı yaptığı süreci golle taçlandırmayı başarıyor.

Golden sonra Mourinho’nun ne yapacağı merek konusuydu. Çünkü savunmada bekleyerek skoru eşitlemek kolay değil. Dolayısıyla topa sahip olması bekleniyordu. Ancak Mourinho’nun takımı sabırla bekledi. Liverpool’un golünden tam 7 dakika sonra Lo Celso muazzam bir asist yaparak hatasını telafi etti. Liverpool atağının dönüşünde şans bulan takım uzun paslarla savunmadan çıktı ve Son’u topla buluşturdu. Son yine muhteşem bitiriciliğiyle Alisson’u yakın köşeden avladı ve skoru eşitledi.


Liverpool rakibe çok fazla baskı yaptı ve onları kontraya çıkmakta zorladı. Bunu şöyle anlayabiliriz. Tottenham’ın ilk yarıda pas isabeti 63 %. Bu pas isabeti bu sezon bu kadar çok düşmemişti. İkincisi de Kane & Son birlikteliğini bu maçta çok göremedik. Liverpool o kadar iyi baskı yaptı ki, rakip bu ikiliyi neredeyse topla buluşturamadı.

İkinci yarı Tottenham rakibin baskısından kurtulmak için rakip sahaya yerleşti ve topa sahip olmaya başladı. Mourinho’nun takımı oyunu daha çok sol taraftan oynamaya başladı. Çünkü hedef Rhys Williams oldu. Bildiğimiz gibi Williams ligde ilk maçına çıktı. Onun için oyuncunun hata yapması muhtemeldi. Biraz öyle de oldu. Bergwijn 2 kez oyuncunun arkasına geçmeyi başardı. Maçın fişini çekebilecek şanslar elde etti, ancak topu birinde dışarıya, birinde ise direğe vurdu. Bu pozisyonlarda Son ya da Kane olsaydı maçın sonucu belki de farklı olacaktı.


45’ dakikadan 60’ dakikalara kadar oyunu kontrol eden Tottenham iki değişiklikle yine savunmaya yerleşti. İlk yarıda çok fazla hata yapan Lo Celso’nun yerine kontra tehdidi yaratabilecek Moura, eline geçen şansları değerlendiremeyen Bergwijn’ın yerine de Reguilon girdi.

65’ dakikalardan maçın sonuna kadar 70 % ’lerle topa sahip olan Liverpool ilk yarıda olduğu gibi yine rakip sahaya yerleşti. Klopp’un takımı değişiklik yapmadan maçın sonuna kadar oyununa devam etti. İlk yarıya göre daha fazla şans buldular ancak çok tehlikeli pozisyon da olmadı. (Mane’nin direği dışında) Artık maç bitti dediğimiz anda Firmino duran toptan golü bulmayı başardı ve takımına galibiyeti getirdi. Golde Alderweireld’in büyük hatası var. Firmino’nu kontrol eden oydu, ancak arkada Williams’ı görünce ona koştu ve Firmino boşa çıktı. Çok güzel organizasyon ve Firmino’nun usta bitiriciliği ile Liverpool son dakikada 3 puanı cebine koyuyor.

 

Sonuç.

Klopp’un takımı şampiyonluk yarışında önemli galibiyet aldı ve liderlik koltuğuna oturdu. Tottenham gibi savunmada iyi olan takıma karşı, son vuruşlar iyi olmamasına rağmen çok fazla tehlikeli şans yaratmayı başardılar. Akan oyunda golü bulmakta zorlansalar da maçın sonuna kadar oyundan düşmediler. Baskıyı iyi yaptılar ve rakibin kontraya çıkmasını engellediler. Buldukları goller her ne kadar şans golleri olsa da mücadele anlamında iyi iş çıkardılar.

Tottenham’ın bu maç için diziliş değiştirmesine gerek var mıydı, emin değilim. Bence Son’u yine forvette tutabilirdiniz ama Sissoko ve Lo Celso’nun yer değiştirmesine gerek yoktu. Hatta sağlıklıysa Ndombele oynayabilirdi. Tabi bizim için maç bittikten sonra söylemesi kolay geliyor. İlk yarıda takım 1 kere geldi ve golü buldu. İkinci yarı ise iki kere maçı bitirecek fırsat ellerine geçti. İkisini de kullanamadılar. Maç orada bitmişti belki de. Tek hata maçı ellerinden aldı. Sonuç olarak Tottenham savunmada sıkıntı yaşasalar da iyi iş çıkardı. Sahada eşit mücadele gördük fakat rakip biraz daha şanslıydı. Tottenham için her şey bitmiş değil, yarış daha yeni başladı.

Yorumlar

Popüler Yayınlar