Ana içeriğe atla

Nitelikli

Klopp - Mourinho karşılasması. | Liverpool - Tottenham Maç Analizi.

  Premier Lig’in 13. Haftasında ligin iki formda takımı karşı karşıya geldi. Uzun zamandır evinde yenilmeyen Liverpool, Tottenham’ı ağırladı. Bu sezon tüm Top-6 maçlarında puan almayı başaran Mourinho’nun bu maçta nasıl tercihler yapacağı ve Klopp’un nasıl karşılık vereceği merak konusuydu. Maçı son dakikada koparmayı başaran son şampiyon Liverpool, bu galibiyetle birlikte liderlik koltuğuna oturmayı başardı. Maçın kısa bir analizini yapalım.   Kadrolar. Ev sahibi Liverpool klasik 4-3-3 dizilişi ile sahaya çıktı.   Jürgen Klopp geçen hafta puan kaybettikleri Fulham maçındaki kadrodan farklı olarak tek değişiklik yaptı. O maçta sakatlanan Matip’in yerine daha önce Liverpool’un Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçlarda dikkatimizi çeken Rhys Williams sahaya çıktı. Son zamanlarda çok fazla sakatlıklarla boğuşan takım, formda olan oyuncusu Jota’yı da kaybetti. Jota’nın sakatlığı ile birlikte takım bir süre 4-4-2, 4-2-3-1 dizilişini kullanamayacak gibi duruyor. Tottenham ise sürpriz yaparak

Premier Lig'de haftanın maçı. | Tottenham - Manchester City maç analizi.


 Premier Ligi’n 9. Haftasında Tottenham’la Manchester City karşı karşıya geldi. Bir başka deyişle Mourinho-Guardiola karşılaşması oldu. Mourinho kendi evinde City’yi bir kez daha mağlup etti ve şampiyonluk açısından önemli bir rakibini geride bıraktı. Kısa bir maç analizi yapalım.



 



Kadrolar.

Tottenham maça klasik 4-2-3-1’le başladı. Ama daha önceki maçlara göre ön tarafta bir değişiklik vardı. Öndeki üçlünün sağ tarafında Moura ve Bale beklenirken, hoca Son’u sol taraftan sağa yerleştirdi. Solda Son’un yerine daha önce City maçında oynamış ve başarılı olmuş Bergwijn’ı kullandı. Bence bu değişikliğin 2 sebebi var. Birinci sebep hoca kontratak oynamak için hızlı ve iyi bir savunma performansı olan Bergwijn’dan yararlanmak istedi. İkincisi de Son’u sağda kullanarak City’nin sol beki Cancelo ile eşleştirmek istedi. Çünkü bilindiği gibi Cancelo’nun savunma performansı biraz zayıf ve kolay çalım yiyebiliyor. Tottenham Cancelo’nun karşısına hızlı bir oyuncu koyarak, pozisyon yakaladığı anda daha çok etkili olmak istedi. City de sahaya klasik dizilişi olan 4-3-3’le çıktı. Guardiola’nın takımında ön üçlünün sol tarafında Sterling’in yerine Ferran Torres oynadı ve sağ tarafa Mahrez’i attı. Bence hoca Torres’i son zamanlardaki formundan dolayı tercih etti. Mahrez uzun zamandır oynamıyordu. Onu tercih etme nedeni de bence dar alan yaratıcılığı ve çizgideki performansı. Çünkü Mourinho’nun takımı savunmada 6 oyuncu kullanarak oyunu daraltıyor. O yüzden dar alanda iyi oynayan ve dripling becerisi olan birini kullanmak avantajlı olabilir.

 


Maç.

Maça City topa sahip olarak başladı. Bilindiği gibi Mourinho’nun takımları topu rakibe bırakarak oynar ve fırsatı bulduğu anda direkt hücuma çıkarak rakibi dengesiz yakalar. Bu anlamda maç Tottenham’ın istediği gibi başladı diyebiliriz. Şans da yanlarındaydı ev sahibinin. Tottenham 5. Dakikada erken golü bularak avantajı eline aldı. Genelde Tottenham erken gol bulur ve erken golü bulduğu anda o maçı bir şekilde kazanır. City tarafından bakılırsa geçen sezondan beri City erken gol yediği 7 maçın 6’sını kaybetmiş. Bu anlamda erken gol Mourinho’nun takımına yaradı. Golde City oyuncularının 2 hatası var. Duran top kullanıldığında Ndombele tek başına boş bırakılmış durumda. Ndombele taç kullanıldığında topu alıyor, Son’a bakıyor, koşusunu görüyor ve savunma arkasına uzun pas atıyor. Hocanın planladığı gibi Cancelo Son’a yetişemedi ve Son sağdan ceza sahasına girdi. Ama iki merkez stoperler de çok önde yakalanıyor. Birinci hata taç kullanılırken Ndombele’nin boş bırakılması, ikincisi de merkez stoperlerin savunma arkasını kontrol edememesi. Topu kaybettiğin anda böyle gol yiyebilirsiniz ama duran topta bir oyuncuyu o kadar kontrolsüz bırakırsanız tehlikeli pozisyon verirsiniz. 12’ dakikada Tottenham bir gol daha buluyor ama gol ofsayt gerekçesiyle iptal ediliyor. Goldeki pozisyon bence izlenmesi gereken bir pozisyon. Tottenham tek paslarla muazzam bir şekilde hücuma çıkıyor ve golü buluyor.

Birinci golden sonra City rakip sahada adeta kamp kurdu ama gol çıkaramadı. City topu aldığı anda 3-2-5 şeklinde diziliyor ve rakip sahada 5li hücum hattı ortaya çıkıyor. Buna karşı Tottenham 2 merkez orta saha oyuncusu olan Højbjerg ve Sissoko’dan yararlandı ve 6lı savunma hattı ortaya çıkardı. Højbjerg ve Sissoko rakip takımın orta saha oyuncuları De Bruyne ve Bernardo Silva’ya markaj yaptılar. Maç boyu onlara adeta yapışan iki oyuncu City’nin hücumdaki silahlarını elinden almış oldu. Tottenham savunma anlamda gerçekten muhteşem bir iş çıkardı. City adına ilk yarıda oynadıkları oyun bence sezonun iyi oyunlarından biriydi. Çünkü Tottenham’a 1 2 pozisyondan başka pozisyon vermediler, baskıyı kurdular, rakip takımı savunmaya hapsettiler, tempoyu arttırdılar. Maç sonu gol beklentisine bakıldığında da City’nin pozisyonlar bulduğunu ama değerlendiremediğini görebiliriz. (Spurs (0.79) 2-0 (2.18) Man City). City golü de buldu ama top Jesus’un eline çarptığı için iptal edildi. Ama ikinci yarıda City zaman geçtikçe yavaş yavaş oyundan düştü. Bu olay bu sezon takımda çok fazla görüldü. Zaman geçtikçe galibiyetin uzaklaştığına olan inanç bence City adına büyük sıkıntıların biri. Nitekim Tottenham ikinci golü de City’nin oyundan düşmesinden yararlanarak buldu diyebiliriz.

 


Sonuç.

Maça genel olarak bakıldığında izleyici adına ilk yarıdaki oyun sebebiyle zevkli bir maç oldu diyebiliriz. Yakın zamanda sözleşmesini uzatan Guardiola’nın takımının sıkıntıları devam ediyor. Dokuzuncu hafta itibariyle City 13. sırada. Takım belli bir süre sonra birlikte oynamaktan keyif almıyorlar ve psikolojik olarak oyundan düşüyor. Pep hocanın çözmesi gereken sorunları var. Mourinho açısından bakarsak Tottenham önemli bir galibiyet aldı ve 1. sıraya yerleşti. Bence artık şampiyonluk adına bir şeyler konuşulabilir. Çünkü Tottenham gerçekten iyi bir oyun ortaya koyuyor. Mourinho hocamızı ligde önümüzdeki haftalarda çok zorlu bir fikstür bekliyor. Hoca bu maçla birlikte önümüzdeki oyunlara iyi bir mesaj vermiş oldu.

Yorumlar

Popüler Yayınlar