Ana içeriğe atla

Nitelikli

Klopp - Mourinho karşılasması. | Liverpool - Tottenham Maç Analizi.

  Premier Lig’in 13. Haftasında ligin iki formda takımı karşı karşıya geldi. Uzun zamandır evinde yenilmeyen Liverpool, Tottenham’ı ağırladı. Bu sezon tüm Top-6 maçlarında puan almayı başaran Mourinho’nun bu maçta nasıl tercihler yapacağı ve Klopp’un nasıl karşılık vereceği merak konusuydu. Maçı son dakikada koparmayı başaran son şampiyon Liverpool, bu galibiyetle birlikte liderlik koltuğuna oturmayı başardı. Maçın kısa bir analizini yapalım.   Kadrolar. Ev sahibi Liverpool klasik 4-3-3 dizilişi ile sahaya çıktı.   Jürgen Klopp geçen hafta puan kaybettikleri Fulham maçındaki kadrodan farklı olarak tek değişiklik yaptı. O maçta sakatlanan Matip’in yerine daha önce Liverpool’un Şampiyonlar Ligi’nde oynadığı maçlarda dikkatimizi çeken Rhys Williams sahaya çıktı. Son zamanlarda çok fazla sakatlıklarla boğuşan takım, formda olan oyuncusu Jota’yı da kaybetti. Jota’nın sakatlığı ile birlikte takım bir süre 4-4-2, 4-2-3-1 dizilişini kullanamayacak gibi duruyor. Tottenham ise sürpriz yaparak

Ancelotti eski öğrencisine karşı. | Everton-Chelsea maç analizi.

 Son zamanlarda ligde çok fazla darbe alan Everton evinde ligin formda takımı Chelsea’yı ağırladı. Goodison Park’ta eski hocasını yenemeyen Lampard bu maç da galibiyet alamadı. Ancelotti’nin takımı Sigurdsson’un penaltıdan attığı gol ile 1-0 kazandı. Maçın kısa bir analizini yapalım.




Kadrolar.

Ev sahibi Everton daha önceki maçlar göre değişik bir dizilişle sahaya çıktı. Daha önceki üç lig maçında 3-4-3 kullanan takım bu kez 4-3-3 dizilişi ile sahadaydı. Everton sakatlıklarla boğuşan takımlardan biri. Takımda James Rodriguez, Digne, Coleman gibi önemli eksiklikler vardı. Ligde son 5 maçın sadece birini kazanabilen takımdan bu maçtaki beklenti biraz düşüktü. Lampard’ın Chelsea’sı sahaya son zamanlarda sık kullandığı 4-3-3 dizilişi ile çıktı. Takımda geçen hafta Hakim Ziyech sakatlanmıştı. Takım için önemli oyuncu olan Ziyech’dan sonra, Hudson-Odoi ve Pulisic de bu maç için hazır değildi. Böylelikle Lampard’ın elinde kullanabileceği kanat oyuncusu kalmadı. Hoca kanat eksiğini Havertz’la kapatmayı denedi, elinde başka seçeneği de yoktu. Daha önce takımda 8 numara pozisyonunda kullanılan Havertz bu kez sol kanatta yer aldı. Havertz’dan boşalan 8 numara ’da bu kez Kovacic yer aldı.


Maç
.

Maça Chelsea topa sahip olarak başladı. Everton topu rakibe bırakmayı seçti ve savunmaya yerleşti. Ancelotti’nin takımı sahada 4-2-3-1 gibi oynadı. Forvet Calvert-Lewin rakip takımın stoperi Thiago Silva’ya baskı yaptı, forvet arkasına yerleşen Sigurdsson ise savunma önünde oynayan Kante’ye baskı yaptı. İki oyuncu da pas kalitesi yüksek, geriden oyun kuran oyuncular. Everton rakip takımın hücum silahını elinden aldı. Böylelikle Chelsea geriden oyun kurmakta zorlandı. Mendy ve Zouma ile oyun kurmaya çalıştı ancak onların pas kalitesi de o kadar yüksek değildi. İlk 20 dakikada topa sahip olan deplasman ekibi bazen rakip sahaya yerleşse de baskı kuramadı ve önemli pozisyonlar yakalayamadı. 

Zouma, Kante, Havertz gibi oyuncular baskıdan dolayı çok fazla pas hatası yaptı ve rakibe pozisyon verdi. İşte o pozisyonların birinde 21. Dakikada Calvert-Lewin Mendy’nin hatası ile penaltı kazanmayı başardı. Penaltıyı Sigurdsson kullandı ve Everton 1-0 öne geçti. Chelsea bundan sonra baskı kurmak zorunda kaldı. Rakip sahaya yerleştiler, pozisyon bulmaya çalıştılar ancak çok fazla pozisyon yaratamadılar. Deplasman takımı Ziyech, Pulisic gibi kanat oyuncularının eksikliğini fazlasıyla hissetti. En çok da onların yaratıcılığına ihtiyacı vardı. Çünkü topu 2. Bölgeden 3.ü bölgeye getirmekte çok zorlandı. Pozisyon yaratmanın başka bir yolu da duran toplar. Duran toplarda Chelsea başarılıydı ve en çok duran toplardan pozisyon yarattı. Köşe vuruşlarından, serbest vuruşlardan tehlikeli pozisyonlar ortaya çıktı ancak şans Chelsea’nın yanında değildi. Top kaleye girmek istemedi ve 2 kere direkten döndü. Maçın ilk yarısında topa sahip olma oranları: Everton 27 % - 73 % Chelsea, gol beklentisi xG Everton (0.95) 1-0 (0.92) Chelsea. Bu istatistiklere göre Chelsea ilk yarının sonunda en az 1 gol bulması gerekiyordu ancak olmadı.

Açıkçası ben 2. yarı Lampard’ın değişiklik yapmasını bekliyordum. Neler yapılabilirdi? Sahaya topla ilişkisi iyi olan biri atılabilirdi, mesela Jorginho. Chelsea savunmadan pasla rahat çıkamadığı için topu uzun vurarak 3. bölgeye ulaştırmaya çalıştı. Jorginho’nun pas kalitesi çok iyi, hem uzun toplarda hem de kısa paslarda. Ve yaratıcılık anlamında da fena oyuncu değil. İkinci yapabileceği şey de sahaya Azpilicueta’yı atarak 3-4-3 dizilişine dönebilirdi. Böylelikle bekler rahat öne çıkabilecekti ve kanat oyuncu eksikliğini bir nebze olsa da giderebilirdi.

Lampard ikinci yarı biraz daha beklemeyi seçti. Chelsea ikinci yarıya baskı kurarak girdi ama yine de pozisyon yaratamadı. Bir, arkadan oyun kuramıyor. İki, merkezde çok fazla pas hatası yapılıyor. Üç, rakip merkezi iyi kapattığı için, rakip savunmaya merkezden giremiyor. Sadece kanattan orta yapabiliyor, onun da çoğu isabetsiz sonuçlanıyor. Lampard 70. dakikaya kadar bekledi ve dizilişi değiştirmeden Havertz’ın yerine Abraham’ı oyuna aldı. Abraham sağ kanatta oynadı, sola Werner geçti. Daha sonra yine bekledi. 80. dakikadan sonra Kovacic’i çıkardı ve yerine Jorginho’nun bir alt versiyonu Gilmour’u oyuna aldı. Bence değişiklik için artık geç kaldı. Çünkü oyuncular çok yoruldular ve psikolojik olarak oyundan düştüler. O saatten sonra müdahale etsen ne olacak? Ancelotti hoca 80. dakikadan sonra Kenny, Davies gibi savunmacıları oyuna alınca skoru değiştirmek imkânsız oldu.  Maç 1-0 tamamlandı. Topa sahip olma oranları pek değişmedi. (Everton 28 % - 72 % Chelsea) Chelsea’nın gol beklentisi ilk yarıya göre berbat. (xG: Everton (1.34) 1-0 (1.09) Chelsea)


Sonuç.

Lampard hoca olarak Everton’u Goodison Park’ta yine yenemedi. Everton savunmada rakibin hata yapmasını bekledi. Beklediği de oldu. Erken golü bulunca sadece iyi savunma yapmak ev sahibi için yeterliydi. Takibin önemli pasör oyuncularına (Kante, Silva..) baskı yaptılar ve pas trafiğini bozmayı başardılar. Savunmanın merkezini, kanatları çok iyi savundular. Chelsea kanat oyuncularının (Ziyech, Pulisic, Hudson-Odoi) yokluğunu fazlasıyla hissetti. Çok fazla pas hatası yapıldı ve pozisyon yaratılamadı. Lampard radikal karar almakta çok çekinceli davrandı. Diziliş değişikliğine gidilebilirdi. Risk almaktan çekindi biraz. Değişiklikleri çok geç yaptı. Bu da sonucu değiştirmek için yeterli olmadı. Sonuç olarak Ancelotti eski öğrencisini yine mağlup etmeyi başardı. Lampard ise Liverpool, United ve Tottenham’dan sonra bir büyük maçı daha kazanamadı.

 

Yorumlar

Popüler Yayınlar